Connecta, fem futur. Biocat, en col·laboració amb la Cambra de Comerç de Barcelona, ha tornat a reunir a representants de totes les empreses i entitats del sector de la biotecnologia, la biomedicina i les tecnologies mèdiques de la BioRegió de Catalunya en el Fòrum
Biocat que, un any més, el tercer, ha fomentat la col·laboració conjunta envers la innovació.

La Casa Llotja de Mar de Barcelona ha estat l’escenari escollit on s’han donat cita prop de 700 representants del sector empresarial i financer, així com investigadors, gestors de centres i instituts de recerca i representants d’universitats i hospitals, en una jornada que ha  comptat amb la presència dels màxims representants de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i el Patronat de Biocat.

El vicepresident del Govern en funcions, Josep-Lluís Carod-Rovira, acompanyat per la consellera de Salut en funcions, Marina Geli; el tinent d’alcalde d’Hisenda i Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi William Carnes; el director general de Recerca, Joan  Roca; i el president de la Comissió Executiva de Biocat, Manel Balcells, han estat els encarregats d’inaugurar aquesta edició del Fòrum Biocat.

Durant l’acte oficial, el president de la Comissió Executiva de Biocat, Manel Balcells, ha destacat que aquest Fòrum “ens permet fer-nos visibles arreu com a territori i com a clúster”. Per a Balcells, durant aquests últims anys s’ha constatat “la consolidació del sector a través  d’un creixement econòmic i en l’actualitat comencem a funcionar com un ecosistema innovador”. A més, segons ha assenyalat Balcells, Biocat ha esdevingut una “eina consolidada per facilitar la cooperació de tots els agents per treballar envers el clúster i el Fòrum és  només una ullada de tot allò que hem construït al llarg d’aquests anys”.

La marca Barcelona Biotech

En el marc del Fòrum, Biocat i l’Ajuntament de Barcelona també han signat un conveni per impulsar la biotecnologia a partir de la marca Barcelona Biotech. Aquest acord vol promocionar Barcelona com a ciutat i localització especialment destacada per desenvolupar-hi  activitats en aquest sector.

“Aquest conveni representa una gran oportunitat per a Barcelona, per situar-se com a ciutat capdavantera en el sector de la biotecnologia i per continuar atraient talent i inversió a la ciutat. Volem indústria i la indústria del segle XXI en ciències de la vida és fonamental”, ha  afirmat Jordi William Carnes.

Conferències, presentació i taules rodones

Les estratègies d’èxit que han de seguir les empreses biotec en l’actual entorn de crisi ha centrat la conferència principal de la jornada. A més, el Fòrum ha presentat tres taules rodones que han analitzat els nous camins de la biotecnologia en àmbits com l’alimentació i la  salut; les tecnologies mèdiques i com es pot impulsar la innovació des de la compra pública; i la força de mercats emergents com són l’Índia i la Xina en l’àmbit de la biotecnologia i les tecnologies mèdiques.

El Fòrum també ha inclòs una presentació-col·loqui sobre les deu oportunitats de negoci per a les empreses biotec. Aquesta sessió ha analitzat el desenvolupament i estat actual del sector biotecnològic a nivell mundial i ha posat especial èmfasi en el canvi de cicle que es desprèn de les dades del sector els darrers anys i de l’opinió dels experts en la matèria.

Premi BioEmprenedorXXI

En aquest marc, un cop més, ha tingut lloc el lliurament del Premi BioEmprenedorXXI, reconeixement al millor pla de creació d’empresa innovadora en el sector de ciències de la vida que impulsa la Caixa, Barcelona Activa, Biocat, Fundación Genoma España i la Cambra de  Comerç de Barcelona.

L’empresa VCN Biosciences, que desenvolupa nous fàrmacs biotecnològics d’elevada potència enfront el càncer, ha estat la guanyadora d’aquest any del Premi BioEmprenedorXXI. També s’ha guardonat a les empreses ImmunNovative Developments i iMicroQ, com a  primer i segon finalistes.

Ambaixadora de la BioRegió

La tercera edició del Fòrum Biocat ha finalitzat amb el nomenament d’Ambaixadora de la BioRegió de Catalunya a la investigadora, empresària i especialista internacional en avaluació de tecnologies i sistemes sanitaris, la Dra. Alicia Granados.

Per concedir aquest títol, Biocat ha valorat especialment la llarga experiència de la Dra. Granados en gestió i avaluació de polítiques i tecnologies sanitàries tant en l’àmbit públic com en el privat.

El president en funcions de la Generalitat de Catalunya i president de Biocat, José Montilla, ha estat l’encarregat de cloure l’acte on ha dit que “la recerca és la millor inversió de futur del nostre país i, per això, si Catalunya vol continuar sent un líder en el sector de la  biomedicina, tant empreses com universitats catalanes han de continuar fent esforços que ens permeti competir”.

 

 

 

Imatges i vídeos del microsite